Stabiliteit en flexibiliteit

Wat te doen als ik-type in een wij-team? Peter Buitenhuis, voormalig hoofd Bureau Leiderschap van het Korps Mariniers en nu eigenaar van leiderschapsbureau Markerpoint, geeft aan wat de succesfactoren zijn waardoor het ene team zich goed ontwikkelt en het andere niet. Hij was te gast in onze podcast.

Dat heeft alles te maken met de mate van samenwerking en met gedrag.
Mensen die sterk gedreven zijn maar als individu functioneren, geen water bij de wijn willen doen, hun eigen route aan willen houden, krijgen problemen in een wij-gerichte cultuur/team. Ze werken graag vanuit zichzelf en met zichzelf. Samenwerken en hun gedrag van ik naar wij sturen, staan niet in hun top drie. Dat is geen probleem, alleen binnen een wij-team frustreert dit wel.

Bij het Korps Mariniers wordt de kracht van de groep, samenwerking en verbinding, heel helder omdat je daar volledig dagelijks tijdens trainingen en zeker tijdens missies, afhankelijk bent van het functioneren van het geheel in jouw eenheid.
Alleen kom je er niet goed uit.
Alleen ga je sneller en samen kom je verder.


Peter is 100% wij-gericht.
Een keer liep een samenwerking van hem hierop spaak omdat de ander volledig ik-gericht werkte.

Het is erg bijzonder om een inkijkje in leiderschap bij het Korps Mariniers te krijgen, hoe het er vroeger aan toe ging t.o.v. nu. Hoe gaf Peter daarna in de burgermaatschappij alles wat hij eerder leerde, door aan leiders binnen het MKB? Onder andere daarover zijn we in gesprek gegaan.

Innerlijk leiderschap is niet alleen voor ons bij Omvatten een fundament om mee te werken, maar ook voor hem. “Als je jezelf niet goed genoeg kent en niet weet te leiden, hoe kun je dan een ander leiden?”

Wat ik mooi vind aan deze man, is zijn drive, zijn doorzettingsvermogen en zijn veerkracht.
Hij werkt doelgericht binnen een heldere structuur, geniet daar enorm van en zorgt ervoor dat hij fit is en blijft om dit werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Recent raakte hij blind aan één oog. Zijn reactie nadat hij net te horen kreeg van de oogarts dat de oogzenuwen afgestorven waren en er niks meer aan te doen was: “Ik trok de deur achter me dicht en dacht: hier heb ik geen invloed op. Accepteren en doorgaan.”
Als we ons allemaal bezig zouden houden met dat waar we wel invloed op hebben, hoeveel energie zouden we dan dagelijks overhouden?

Tip: Peter leest graag de onderzoeken van Amy Edmondson, Novartis Professor of Leadership and Management aan de Harvard Business School.

Ben je benieuwd naar wie hij is, wat hem bezighoudt en wat hij zoal heeft geleerd?
Dat was ik ook.
Vandaar dat hij te gast was in de podcast. Die kun je beluisteren hier op de website op de pagina: Podcast.

Ik heb ervan genoten.
Laat ons weten wat je uit het gesprek hebt gehaald. Dan geef ik dat weer door aan Peter.